Rajská omáčka je zdravá. Lykopen z rajčat pomáhá i srdci

Pojďte vařit zdravěji a chutněji současně – třeba hned teď od podzimu. Právě nyní máme pro zdravé vaření mnohem více příležitostí než kdy jindy. Využijte k tomu benefity obchodního řetězce Albert.

Máte pocit, že zelenina je nejzdravější syrová? Nemusí to být vždy pravda. Třeba pokud konzumujeme zeleninu kvůli obsahu vitaminu A, je lepší v tepelně upravené podobě s tuky. Protože právě v tucích je vitamin A rozpustným. I u rajčat se hodí tepelná úprava. Zatímco syrové je konzumujeme zejména kvůli vitaminu C, tepelně upravená jsou pak zdrojem lykopenu.

K čemu nám je lykopen?

Lykopen je jedním z červených karotenoidů. Bylo prokázáno, že je důležitým pro zdraví srdce. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění i hladinu cholesterolu, avšak zkoumá se též jeho pozitivní vliv, co se týče prevence rakoviny, především žaludku a prostaty. Je důležitý pro podporu imunity a má též schopnost chránit kůži před nepříznivým vlivem UV záření. Vynikající je jako bojovník proti únavě po fyzickém výkonu, například po cvičení. Pozor ale, pokud jste kuřáci, či přijímáte nikotin v jakékoliv jiné podobě, pozitivní účinky tohoto karotenoidu se anulují.

Tepelně upravená rajčata obsahují více lykopenu než syrová

Rajská omáčka, i když se v ní rajčata poměrně dlouho vaří, je tak skvělým zdrojem tohoto silného antioxidandu – lykopenu. Možná jste si ji dříve dávali v hospodě, ale dnes je stravování v restauracích drahé, a tak jste ji již déle neměli? Recepty na rajskou i další zdravá jídla najdete na webových stránkách obchodního řetězce Albert. A taktéž v jeho zákaznickém gurmánském časopisu. Ten patří mezi oblíbené zákaznické benefity.

Kam pro rajčata?

Pokud je nemáte z vlastní zahrádky a skleníku, sledujte leták Albert. Ideální si je navařit rajskou z čerstvých rajčat. V Albertu je nabízí pravidelně v akcích, takže si lze uvařit rajskou i do zásoby. Stačí ji navařenou dát do zavařovacích sklenic a vysterilizovat. Máte ji pak kdykoliv po ruce a můžete ji snadno kombinovat s hovězím, s masovými koulemi (mix mletého hovězího, vepřového a rýže), ale i s dalšími masovými či bezmasými jídly, ke kterým se hodí rajská omáčka. Přidejte knedlík či těstoviny. Nezapomeňte, že k omáčkám se hodí těstoviny s dírou, například kolínka, do kterých se rajská omáčka krásně vlije a chutná ještě dokonaleji.

Vařte s Albertem atraktivněji

Inspirujte se nápady na vaření z Albertu. Třeba obyčejné palačinky. Recept, který běžně používáte, inovujte, co se týče náplně. Dostaňte do ní tentokrát zdravé ovoce bohaté na antioxidanty. Zkuste palačinky s malinovým tvarohem.