Domácí horká čokoláda aneb experimentujeme

S podzimním chladem přichází čas teplých nápojů. Občas si uvaříme zázvorový nebo bylinkový čaj, na svařené víno je přece jen ještě čas, ale takový ovocný punč není vůbec špatná věc. Co když si ale chceme zamlsat a zároveň si dát něco, co nás povzbudí?

Kávu pije většina z nás každý den, zvláštní lahůdka to už pro nás není. Pak nás napadne horká čokoláda. Pokud se nám nechce do nevlídného počasí, pokusíme se připravit si ji doma. Receptů je na internetu spousta v nejrůznějších variantách. Jenže už nemáme ani čokoládu na vaření, mléko došlo s ranní kávou a do toho deště nás vážně nikdo nedostane. Nezbývá, než experimentovat.

Co nás může zachránit, je obyčejný kakaový prášek. Čokoláda je přece směsí prášku z kakaových bobů a tuku, kakaového másla.

Recept na domácí horkou čokoládu

Na dva šálky rozmícháme ve čtvrtlitru studené vody 8 vrchovatých lžiček kakaového prášku a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme lžičku másla a několik zrníček soli. Pak za občasného míchání vaříme asi pět minut. Kakao nám trochu zhoustne. Tuto „čokoládu“ přelejeme do šálků a můžeme pokračovat v experimentu.

Samotné kakao je hodně hořké, i když se přidáním másla dost zjemnilo. Dosladíme ho cukrem, nejraději třtinovým, nebo medem. A pak přijde to nejlepší.

Do takto připravené čokolády můžeme dodat další přísady podle své chuti. Nejlépe se s chutí čokolády pojí vanilka. Pokud nemáme vanilkový lusk, pomůžeme si vanilkovým cukrem. Chceme-li se opravdu zahřát, najdeme v kořenkách mleté chilli, špetka bude do šálku stačit. Podobně nám poslouží i mletý pepř. Použít se dají i další koření – skořice, zázvor či muškátový oříšek. Z bylinek se hodí třeba sušená máta, kterou rozemneme na dlani.

Tato varianta „z toho, co dům dal“ čokolády je o něco dietnější, než horká čokoláda ze skutečné čokolády. Každopádně nás povzbudí i potěší stejně, jako ta „pravá“. A hlavně – nemusíme do té zimy :).

Mohlo by vás zajímat:

Avodkádová pomazánka kluci v akci

Utopenci kluci v akci

Napsat komentář